Sirkularitet: Å ta vare på ressurser

I et land med rikelig tilgang på vann og andre naturressurser, som sand og stein, er det lett å forsyne seg uten tanker på fremtiden. Men fordi våre etterkommere skal ha samme mulighet som oss, tar vi vårt ansvar for bærekraftig produksjon.
Egil Lillebø nærbilde
Tekst: Skjæveland Gruppen

RESIRKULERING AV VANN: Norge er blant landene i verden med best tilgang til trygt drikkevann. Men renset vann er langt fra gratis. Jo mer drikkevann som produseres og distribueres, jo høyere er også energibruken og CO2-utslipp. Både eiere av nybygg og etablerte eiendomsbesittere og virksomheter kan spare betydelige kostnader ved å ta i bruk renvann til produksjon og rengjøring. Det er også den miljøvennlige løsningen.

Fornuftig ressursbruk

Befolkningen og bedrifter opplever at prisen på vann- og avløpstjenester øker langt mer enn prisstigningen ellers. Årsaken er at etterslepet i vedlikeholdet på ledningsnettet, i kombinasjon med urbanisering og følgene av klimaendringene, krever utbedringer og tiltak nå.

Skjæveland Gruppen har fra produksjonen startet i Multiblokks fabrikk, som åpnet oktober 2008, vært selvforsynt med vann til produksjonen og rengjøringen i denne.

På det meste produserer Multiblokk over 1.000 tonn betongvarer per dag. Det tilsvarer 35 vogntog med sand og singel. I tillegg kommer produksjon av VA, Infra og Subsea-varer av betong i Skjæveland-fabrikken vegg i vegg.

Skjævelands grunnlegger
Det som i dag er Skjæveland Gruppen ble grunnlagt av Georg Hebnes i 1946. Den unge småbrukeren på Skjæveland i Sandnes trengte trygg tilgang til vann for sin fruktproduksjon. Å behandle vannressurser med respekt har vært grunnleggende for Skjæveland i alle år siden.

Et godt eksempel

Skjæveland Gruppen samler opp nedbør fra fabrikktaket i Vagleskogvegen i Sandnes i tanker under fabrikken. Derfra hentes vannet opp igjen til produksjonen. Det gir en betydelig økonomisk besparing for bedriften. Gjenbruk av regnvann bidrar også til å redusere unødig energibruk og CO2-utslipp, knyttet til produksjon og transport av drikkevann og fjerning av nedbør.

Samfunnet betaler samlet betydelige beløp til innsatsen for å hente ut, rense og distribuere drikkevann, og på å frakte vekk nesten helt rent regnvann, som oppleves som et problem. Skjæveland Gruppen har spart penger og samtidig spart samfunnet for betydelige kostnader og unødige belastninger. Det kan flere gjøre.

Les mer her.

Egil Lillebø fabrikktaket Multiblokk
Egil Lillebø på fabrikktaket som samler vann til produksjonen av betongprodukt.

BEDRE RESSURSBRUK: Hovedkomponentene i betong er sement, vann og tilslag. Tilslag er sand og steinmaterialer, fra naturtilslag og knust tilslag. Naturtilslag er sand og steinressurser som ble dannet på slutten av forrige istid, for ca. 10 000 år siden. Det er i hovedsak natursand som har vært brukt i betongproduksjonen til nå. Men natursand er en begrenset ressurs, som vi er i ferd med å gå tom for, spesielt i tilknytning til de store byene. Knust tilslag er småstein og sand som kommer fra knusing av fjell og stein. I pukkverk ble knust tilslag inntil nylig oppfattet som et rest-produkt.

Skjæveland Gruppen har siden 2010 benyttet knust tilslag i sin produksjon av betongprodukter. Dette bidrar til å redusere uttaket av natursand. Dette er også en god gjenbruk av ressurser fra produksjonen av pukk.

OMFYLLINGSMASSER: Det benyttes formidable mengder masse til legging av ledninger for overvannshåndtering, vann og avløp. Massene benyttes i grøftebunnen, for å etablere et stabilt gulv i grøften, til omfylling av rørene og for å fylle igjen grøftene og ferdigstille disse. Begrepet masse omfatter produsert og tilkjørt pukk av ulik størrelse, stedlig masse eller rest-masser. Det mest ressurskrevende er produsert og tilkjørt pukk, som også har høyest CO2-utslipp.

Solide betongrør og kummer har stor toleranse for bruk av stedlige masser, som komprimeres. Men også rør av betong fordrer et lag komprimert singel i grøftebunnen og omfylling med singel nederst under rørene.

Legging av ledninger representerer en betydelig del av utslippene fra vann- og avløpssektoren, og bruk av tilkjørt masse er en versting. Å benytte unødige mengder knust og transportere pukk, når en har masse tilgjengelig i anleggsområdet, er også meningsløs ressursbruk. Derfor lanserte Skjæveland i 2019 produktet Fotrør. Disse rørene har som navnet tilsier en fot, takket være den kan Fotørene omfylles med stedlige masser. Ved legging av fotorør kan også resirkulerte masser, et rent restprodukt, benyttes. Den solide foten gjør også at en kan grave mindre og fortsatt opprettholde samme stabilitet for ledningen.

Dette prosjektet, knyttet til oppgraderingen av Storgata i Lillestrøm med tilhørende ledningsnett, vant Byggenæringens Klimapris 2021 for sin bærekraftige massehåndtering. Årsaken til suksessen var at Fotrør fra Skjæveland gjorde det mulig å kutte unødige utslipp av klimagasser.

Skjæveland VA anl Lillestrøm 14
Fotrør fra Skjæveland montert i det prisvinnende prosjektet i Lillestrøm, senvinter 2021.

LAGRING AV NEDBØR: Alma Smart ​Tank ble lansert i 2021. Produktet, eller snarere systemløsningen, bygger på Skjævelands firkantede betongelement Box Culvert. ​Takket være Alma Smart ​Tank kan nedbør lagres i grunnen, og hentes opp til vanning, sykkelvask og annen rengjøring. Vannet kan også renses og brukes til toalettspyling og annet. Ved etablering av ZEB-laboratoriet, et nullutslippskontor- og undervisningsbygg som er blant de første i sitt slag, ble Alma Smart Tank montert, som en del av en bærekraftig løsning for overvann.

Zeb-Lab Bygget ligger på NTNUs campus Gløshaugen i Trondheim og benyttes av NTNU og SINTEF. Overvannssystemet er etablert med tanke på forskning og utvikling.

IMG 6699
​Takket være Alma Smart ​Tank kan nedbør lagres i grunnen, og hentes opp til vanning, sykkelvask og annen rengjøring ved Zeb-lab.

SIRKULÆRT TILSLAG: I desember 2023 signerte Skjæveland Gruppen og Saferock samarbeidsavtale som gjelder testprosjekt, pilotering og bruk av Saferock geopolymer betong, som bygger på restprodukt fra gruveindustrien. Denne nye betongen reduserer karbonutslipp med mer enn 80 prosent, sammenlignet med industrinormen. Samtidig resirkuleres avgangsmasser fra gruvedrift til verdiskapende produkt.

Saferock prøvestøp 2
Bildet er fra Skjæveland Gruppens første prøvestøp med Saferocks bindemidler.