Invitert for å beskrive regnbedet Alma på Vannprisseminaret

I 2025 er det 10 år siden Skjæveland Gruppens kompetanseselskap for overvann og klimatilpasning, Storm Aqua, ble etablert. Daglig leder Per Møller-Pedersen har vært med på utviklingen av flere produkter og løsninger, blant dem det prefabrikkerte betongregnbedet Alma. Det fikk han æren av å beskrive under seminaret som ble arrangert for å hedre vinneren av Vannprisen 2024, Bent Braskerud.
Per MP på Vannprisseminaret
Tekst: Skjæveland Gruppen

Som avslutning på seminaret, som i all hovedsak var viet overvann, holdt Per Møller-Pedersen foredraget: «Regnbed - det nye sandfanget for veiavrenning?» i seminarbolken «Rensing av forurenset vann ved hjelp av naturbaserte løsninger.» Les mer i artikkelen Regnbed for bedre bymiljø.

Møte i Sandnes

Per Møller-Pedersen beskriver Braskerud som en guru innen god overvannshåndtering, samt en respektert og toneangivende fagperson.

– Også jeg har høy respekt for arbeidet han og hans bidrag gjennom mange år. En av gangene jeg har møtt ham, var i 2019. Da kom Braskerud til Sandnes i forbindelse med FoU-prosjektet i Eidsvoldsgata, hvor Skjæveland Gruppen monterte to ulike versjoner av Alma regnbed. Bent Braskerud var veldig opptatt av funksjonen og mulighetene prefabrikkerte regnbed innebærer. Da vi besøkte prosjektet i Eidsvoldsgata, fikk jeg tilbakemeldinger fra ham om at i utviklingen av dette har vi sørget for å ivareta flere behov, forklarer Per Møller-Pedersen.

Fra Infiltrasjon til biodiversitet

Fem år senere ble den daglige lederen i Storm Aqua invitert til Vannprisseminaret i Oslo, for å beskrive regnbedet som en naturbasert løsning mot forurenset overvann i urbane strøk.

– At Bent Braskerud ble årets vinner av vannprisen er vel fortjent. Det er det ingen tvil om. For min del var det veldig inspirerende å få bli med på å presentere noe jeg har vært med på utviklingen av. Det er også givende å bli spurt, understreker Møller-Pedersen.

– Neste år har Storm Aqua 10 års-jubileum. Du har arbeidet med bærekraftige løsninger knyttet til klimatilpasning og overvann i riktig mange år, og har også ansvaret for Klimatilpasningsdagene i Stavanger. Hva tenker du om potensialet for bruk av regnbed? – Bruk av regnbed som Alma vil avlaste avløpssystemene, redusere tilbakeslag i avløpsnettet og forurensinger fra nødoverløp, samtidig som det tilbyr en verdi knyttet til økt biodiversitet i byene. Mer vegetasjon i urbane strøk handler også om noe så reelt som temperatur senkning og nedbørsmønster i byene innleder Møller-Pedersen.

Alma: Multifunksjonell, robust løsning

– Vegetasjon gir endringer i mikroklimaet. Det påvirker nedbørsmønstre i urbane strøk. Stor grad av vegetasjon demper effekten av solstråling som kan skape urbane varmeøyer, blant annet. Derfor er det viktig også å ta hensyn til mikroklimatiske forhold når man planlegger for håndtering av overvann i byer. Vi må få inn mest mulig grønt. Samtidig er det kamp om plassen, en by skal romme så mange funksjoner. Temaet handler om mer enn grønt eller ikke grønt. I urbane strøk må plassen som er til disposisjon benyttes best mulig, og kompromisser gjøres hele tiden. Med Alma tilbyr Skjæveland Gruppen en multifunksjonell, robust løsning, som oppfyller flere behov. Vi mener det er et viktig bidrag med høyt potensiale, mener Per Møller-Pedersen.

Dennis Kliewer i arbeid med masteroppgave på Alma Regnbed 1
Fra en masteroppgave hvor Dennis Kliewer forsket på kapasiteten til Alma regnbed.

Det prefabrikkerte regnbedet Alma er et kombinasjonsprodukt med mange bruksområder. Utviklingen ble gjennomført som et lagarbeid, hvor flere personer bisto med sin kunnskap og erfaring. Sentralt i arbeidet var også Aage Gjesdal, tidligere daglig leder i Skjæveland Cementstøperi, nå koordinator Overvann i Skjæveland Gruppen. En bacheloroppgave og to masteroppgaver inngår også i utviklingen av Alma.

Engasjert, kunnskapsrik forsamling

Du ser selv en erfaren foredragsholder og arrangør av konferanser. Hvordan var det å delta på Vannprisseminaret?

– Det var kjekt å få bidra til å gjøre litt stas på Bengt! Gjennom hele seminaret hadde Bengt formet et program som utfyller og synliggjør hans visjon og meninger. Dette var det veldig godt å få være en del av. Blant foredragsholderne og seminardeltakerne var det også mange dyktige mennesker, som både bidro og lyttet oppmerksomt. Det var veldig kjekt å få presentere Alma som produkt og løsningene knyttet til dette for en slik forsamling, svarer Per Møller-Pedersen.

FAKTA ALMA:

Alma er tilrettelagt for å kunne tilpasses de funksjonene som må oppfylles; som grunn infiltrasjon, dyp infiltrasjon og fordrøyning. Regnbedet er en naturbasert løsning, som lett kan kombineres med andre løsninger for overvannshåndtering. Plassert i et utvidet fordrønningsareal etableres et betydelig fordrøyende areal, hvor en samtidig har kontroll på infiltrasjon og forsinkning.

Takket være et innebygget overløp ivaretas behovet for bortleding av overvann dersom tilslamming, frost eller andre forhold gjør at den grunne infiltrasjonen gjennom vekstmediet mot formodning stanser opp. I tillegg er regnbedet Alma utviklet med mulighet for å kunne benytte oppmagasinert vann til vanning.

Fra foredraget

  • Naturbaserte løsninger kan ta mange former, samtidig som de tilpasses krav og plassering.
  • Alma regnbed er modulært, funksjonelt og tar liten plass.
  • Naturlig infiltrasjon gjennom tilpasset vekstmediet og beplantning.
  • Rensing gjennom tilpasset vekst- og rensemediet.
  • Fordrøyning med tilpasset kapasitet.
  • Tømming ved dyp infiltrasjon, til overvannsledning eller begge.
  • Oppmagasinering for bruk til vanning.
  • Frostsikring gjennom overløp.
  • Dokumentert kapasitet og funksjon, langsiktig.
  • Kan kombineres f.eks. med blågrønne tak, stedsbygget regnbed, øvrige renseløsninger.
  • Enkel montering.
  • Ny produksjonsmetode og omfylling med stedlige masser gir en bærekraftig løsning.

Hele Per-Møller Pedersens foredrag under Vannprisseminaret 2024 ligger her.