Forbehandlingsdel forenkler drift
Ved å etablere en vertikal skillevegg i første del av magasinet, vil vaskevannet gjennomgå en forbehandling før det magasineres. En slik løsning forenkler drift og vedlikeholdet, da tømming i de fleste tilfeller kun utføres i første del av magasinet.
Ved å heve utløpet i enden av magasinet vil det dannes en slamlomme i bunn av magasinet. Der vil partikler og forurensninger, som skilles ut ved sedimentasjon, holdes tilbake. Ved å dykke utløpet vil også eventuelle lette væsker kunne holdes tilbake i magasinet.
Utløpet kan plasseres nær bunn av magasinet. Da må utløpet kunne åpnes og lukkes, slik at tømming av magasinet er mulig etter at ønsket oppholdstid er oppnådd. Som et alternativ til stengeventil, kan en pumpe sørge for et kontrollert utslipp og ønsket oppholdstid i systemet. Utløpet kan enten føres direkte til resipient, kobles via en oljeutskiller, eller tilpasses en infiltrasjons- eller filterløsning.
Utfordringer: Oljeholdig vaskevann
Oljeholdig vaskevann må renses i en oljeutskiller.
Vaskevann fra tunneler inneholder store mengder sedimenterbare partikler (opptil 5 g/l, ifølge Bioforsk-rapporten). Utfordringen med å benytte klasse I oljeutskillere er at disse er utstyrt med forskjellige koalescensenheter. Koalescensenhetens funksjon er å holde tilbake de minste oljedråpene fra vannfasen, som har blitt kjemisk og eller mekanisk emulgert som følge av vaskeprosessen. For å holde tilbake de små oljedråpene benyttes forskjellige former av finmaskede koalescensenheter.
Fordi vaskevannet primært består av partikler i siltfraksjon er det fare for at koalescensenheten tettes igjen dersom disse partiklene ikke holdes tilbake før vaskevannet tilføres oljeutskilleren. For å unngå gjentettingsfaren og oppstuvning i oljeutskilleren kan klasse II utskillere (gravimetrisk utskillere) benyttes. De små oljedråpene som bruker lang tid til å stige til overflaten, vil da ikke holdes tilbake.
For å oppnå tilstrekkelig renseeffekt må det forurensede vannet ha en viss oppholdstid både i sedimenteringsbassenget og i oljeutskilleren. Den optimale løsningen er å plassere oljeutskilleren etter sedimenteringsbassenget. Da felles partiklene ut før de kommer til oljeutskilleren, og fordi vaskevannet tidsforsinkes i det lukkede bassenget, ligger også alt til rette for å slippe dette kontrollert og sakte inn i oljeutskilleren. Slik kan den nødvendige oppholdstiden oppnås i oljeutskilleren.
Avgjørende dimensjonering
Etter overgang til NS-EN 858-1 (utskillere for lette væsker) stilles det nå som regel et funksjonskrav i stedet for detaljerte krav med hensyn til volumer og overflatebelastning for prefabrikkerte oljeutskilleranlegg.
Følgende termer og definisjoner benyttes for utskillere som er testet og godkjent etter gjeldende standard:
Nominell størrelse
I henhold til gjeldende standard for oljeutskillere (NS-EN 858-1) skal kapasiteten til oljeutskillere angis med nominell størrelse. Nominell størrelse (NS) er en tallverdi, uten enheter som tilsvarer største vannmengde i liter per sekund som oljeutskilleren har blitt testet med i henhold til test beskrevet i NS-EN 858-1.