Oppholdstid i anlegget
To betongtanker monteres ved siden av hverandre. Avløpsvannet renner ved selvfall inn i en slamavskiller hvor grovstoffene skilles ut. Så renner vannet over i den neste tanken hvor det er et biofilter. Under biofiltrene står membranluftere, og det er her oksygen tilføres vannet. Avløpsvannet ender i et kammer der de siste rester av forurensninger synker til bunns og blir pumpet tilbake til innløpskammeret og fornyet behandling.
– Vi gir naturlig forekommende bakterier optimale vilkår, så renser de vannet på samme måte som vann renses naturlig i en bekk, forteller daglig leder hos Ipec, Per Olav Kvitli.
Det rensede avløpsvannet fra anlegget dreneres ut i grunnen eller ledes til en annen godkjent resipient.
– Oppholdstiden i anlegget er viktig for god rensing. Derfor må den hydrauliske kapasiteten være tilstrekkelig. Blir hastigheten gjennom anlegget for stor, blir det dårlig renseeffekt. Det gir ofte luktproblemer, forklarer Kvitli.
Renseanlegget han selger blir levert komplett, montert i betongtankene.
Bio-Flow har stor fleksibilitet og lave driftsutgifter. De minste anleggene bruker faktisk ikke mer energi enn én lyspære på 60 watt. De har heller ingen bevegelige komponenter nede i anlegget, hvilket ytterligere reduserer driftsutgiftene. Anleggene leveres med elektronikkskap som inkluderer helautomatisk drift. Dette er forhåndsmontert og programmert individuelt for hvert anlegg. Alarm er inkludert for varsling ved eventuelle feil.