Dokumenterer infiltrasjonsevne gjennom IFS

Øverst i Ganddal, på et jorde som skal bli et nytt byggefelt, står en IFS-kum og tre målebrønner. IFS-kummen er ikke koblet til noe form for avløpsrør, men har en innvendig flottør. En vannledning, påmontert vannmåler, fyller med ujevne mellomrom kummen med vann til et gitt nivå.
176
Tekst: Skjæveland Gruppen

Fra arkivet, en Eureka-artikkel fra høsten 2011. Bildet over er av Terje Salte, fra T. Stangeland Maskin AS. Han etterså IFS-kummen på Ganddal daglig.

– Først registrerer jeg hvor mye vann som er fordrøyet i kummen. Så registrerer jeg nivået i de tre målebrønnene, beskrev han.

Hva skjer?

Bo 1, et av de viktigste utbyggingsselskapene på Nord-Jæren, skal bygge sårt tiltrengte boliger på et stort område. En utfordring er at overvannsnettet i området ikke har kapasitet til å ta i mot mer vann, og byggefeltet ligger inneklemt mellom veier og andre hus. Forutsetningen for å få bygge er at fordrøyningen og infiltrasjonen av overvann fremstår som i dag, også etter at området er utbygget. Her kommer det som da het Dimensjon Rådgivning AS, en IFS-kum og T. Stangeland Maskin AS inn i bildet.

– Bo 1 har gitt oss i oppdrag å arbeide frem en løsning for overvannshåndteringen. Nå kartlegger vi hvor mye vann som kan infiltreres i grunnen via Basals ifs-kum, forteller Per Helge Ollestad fra Dimensjon Rådgivning AS.

T. Stangeland Maskin AS etablerte IFS-kummen i høst. Takket være flottøren fylles kummen automatisk med vann til riktig nivå, etter hvert som vannet infiltreres. Vannmåleren registrerer hvor mye vann som går ned i grunnen. Terje Salte, fra T. Stangeland Maskin, etterser kummen og registrerer vannmengden en gang daglig. Da måler og noterer han også vannstanden i de tre målebrønnene.

Per Helge Ollestad
Per Helge Ollestad beskriver hvordan prosjektet med IFS-kummen bidrar til å gi dokumentasjon på grunnens infiltrasjonsevne.

Dette gir dokumentasjon på hvor mye vann massene i området klarer å infiltrere. Når de er ferdige med å registrere kapasiteten på langtidsinfiltrasjon, skal Dimensjon Rådgivning simulere et regnskyll.

– Da kommer vi inn med en kraftig vannvogn, og lager et heftig regnvær. Da vil vi få svar på hvor mye vann IFS-kummen kan fordrøye, kombinert med infiltrasjon, forklarer Per Helge Ollestad.