Drikkevann = næringsmiddel
Ved å ta vare på nedbøren og benytte denne til alt som ikke krever drikkevannskvalitet, kan vi kutte kostnaden til produksjon og distribusjon av drikkevann og samtidig redusere kostnaden ved å fjerne nedbør. Dette vil kreve mer av oss enn å slå av vannkranen mens vi pusser tennene. Til gjengjeld er det langt mer bærekraftig, på sikt.
Vi henter drikkevann fra bestemte kilder. Vannet renses, i all hovedsak med flertrinns høyteknologi. Når det kommer ut av kranen er det meste av forbruksvannet vårt et førsteklasses næringsmiddel i verdensklasse. Kommunene våre arrangerer konkurranser om hvem som leverer landets beste drikkevann.
Nedbør som treffer veier, bebygde områder og andre faste flater har tradisjonelt sett blitt samlet opp i nedgravde rørsystem, og ledet til bekker, elver og sjø.
Derfor vasker vi bilene våre med drikkevann. Vi spyler belegningsstein, rengjør hus, og vanner hagene våre med drikkevann. Bedrifter bruker drikkevann til kjøling, til rengjøring og i produksjonen. Det samme gjør landbruket – i all hovedsak. Samtidig betaler vi som samfunn dyre dommer for å finne, rense og distribuere drikkevann, og på å frakte vekk nesten helt rent regnvann, som oppleves som et problem. Det er på tide å handle annerledes.