Jens har vært med på det meste

Hvor godt kjenner man bakgrunnen til en mann som liksom alltid har vært der? Vær så god; her er nesten 30 års bedriftshistorie, via en mann og fire resepsjoner. Eller fem.
Jens Laland
Tekst: Skjæveland Gruppen

En artikkel fra Multiblokk-arkivet, fra mars 2020.

– Jeg begynte hos Multiblokk uken før påske i 1991, han smiler.

Jens oppsøkte Multiblokk etter en Aftenblad-annonse for lagermedarbeider. Egentlig var han for sent ute. Aslak Storemyr ble ansatt en dag eller to tidligere. Men Jens fikk likevel en prat med daværende daglige leder Tor Ljøstad. Tor må ha fått et godt inntrykk, for han svarte med; Vi må se om det kan være noe annet vi kan finne til deg.

Dager ble år

– Tor gikk og snakket med noen karer. Så kom han tilbake og spurte om jeg kunne stille neste morgen. De trengte noe hjelp for å bli ferdige før påsken. Da vi kom til palmehelgen, spurte han om jeg kunne bli med de tre dagene før skjærtorsdag, for de trengte litt hjelp da også. På onsdagen spurte de om jeg kunne komme tilbake tredje påskedag.

Det mangler noen uker på at Jens har arbeidet hos Multiblokk i 29 år.

Vet du hva i underkant av 30 år betyr innen dagens teknologi- og industrihistorie?

De hadde truck, og Jens kjørte ut varer fra produksjonen. Palleteringen foregikk ved at de la tompallerut over tomta, så satte Jens blokkene på pallene med ei klype festet til trucken. De var fem ansatte på Multiblokk i 1991. To i produksjonen, samt daglig leder Tor Ljøstad, Aslak-sjåfør og Jens-altmuligmann. Bedriften disponerte 5 mål, mot 90 i dag og produksjonen var nylig kommet inn under tak. Fargede fasadeblokker, iso-blokker og belegningsstein ble produsert i den gamle blokk-maskinen som Asbjørn Hasselkvist og Magne Iversen hadde hentet i Tyskland noen år tidligere.

Dette er en av flere artikler i en serie om Skjæveland Gruppens historie. Vi skal fortelle om Asbjørn, den første blokk-maskinen og Tyskland turen senere. Nå skal vi tilbake til Jens.

Jens
Jens Laland, mens han reklamerer for en av de mange katalogene Multiblokk har gitt ut i hans tid.

En annen verden

Aslak kjørte varer, men en del kunder kom også innom. Jens, som var den eneste som ikke også arbeidet i selve støpingen, bidro med alt annet. Når kundene trengte hjelp fulgte han opp. Han fant og leverte varer, tok imot penger og skrev kvitteringer.

– Det var litt ustrukturert det hele, men når alle mann trådde til og gjorde sitt beste, så løste det seg.

Multiblokks resepsjonist er opprinnelig utdannet tømrer. Da Jens våren 1990 kom hjem fra det militære, sto det meste bom stille i regionen, men i plogmonteringen hos Kverneland fabrikken gikk det spinnfort. Fremfor å vente på bedre tider, begynte han å montere ploger, på månedskontrakt. Oppdragsmengden varte ut året, så ble det stille på Kverneland også. Det var da det dukket opp en mulighet hos Multiblokk.

Foruten kundebehandling, palletering og utkjøring, deltok han i prosessen rundt produksjonen.

Når de fikk tilslag, ble det tømt i et kar. Derfra ble sanden løftet med et bånd med skåler på til siloene, 15 meter over bakken. Men båndet var staurgammelt og skålene løsnet rett som det var.

– Det skjedde flere ganger i uka. Når skålene begynte å løsne, vippet de og tømte sanden nedover. Da datt det gjerne av ei skål eller to, gjerne tre også etter hverandre. Båndet var innebygget så vi kunne ikke se hva som skjedde. Eneste måte å få båndet i gang igjen på, var å spa ut sanden. Nederst var det en luke på om lag 10 centimeter, så vi fikk inn ei spade. Vi kunne spa i timevis hver gang, for å få løsnet båndet, beskriver han.

11114
Etter nesten 30 år er mye blitt rutine, men dagene er likevel varierte. Her bygger Jan Herbert Sandsmark, Egil Lillebø, Atle Skandsen og Jens Laland utstilling utenfor Multiblokks fabrikk.

Resepsjonisten fikk resepsjon

Marginene var fryktelig trange, og alt ble brukt så lenge som overhode mulig.

– I 1997 fikk jeg ny truck. Det var nærmest en revolusjon. Den gamle var nesten farlig å kjøre med, men vi måtte. Det året omsatte vi for 3,7 millioner kroner, samlet.

Innsatsen gav resultat, og salget gikk sakte, men sikkert oppover. Etter hvert ble det såpass travelt å håndtere varer, truck og kunder om hverandre, at det ikke lengre kunne kombineres.

– Da havnet jeg i brakka, forteller han med et smil.

Brakka var den første av fire resepsjoner Jens har arbeidet i. Det vil si – egentlig er det fem, men den ene ble flyttet på.

– Den første resepsjonen var to urgamle brakker som ble satt sammen til en ekspedisjon. Der var det to stoler med en benk i mellom. Det er ufattelig hvordan det så ut, men det gikk, sier resepsjonisten og beklager i etterkant at det sannsynligvis ikke finnes bilder fra den gangen.

Kvitteringene skrev Jens for hånd, Varene ble betalt kontant, muligens også med sjekk. Det fortalte han ikke noe om.

– Senere kjøpt vi ny brakke. Det var nesten som å komme inn i ei ny hytte, med flotte fasiliteter. Brakka ble satt 50 meter fra den andre, men etter noen år flyttet vi den til andre enden av tomta. Da ble det lettere for kundene å finne frem, beskriver han.

Det var mens Jens arbeidet i den brakka at Jan Herbert Sandsmark ble ansatt.

Rundt 2000-tallet kjøpte Multiblokk opp to naboeiendommer. Det sto et hus på hver eiendom. Det av disse som sto i en ytterkant ble totalrenoverte til kontorbygg og ekspedisjon.

– Da fikk vi i hvert fall fasiliteter! Til og med en liten kjøkkenkrok og toalett! Han smiler strålende.

I bygget med kontor, ekspedisjon og møterom jobbet Jens til den nye fabrikken åpnet, våren 2008.

11110
Jens Laland i Multiblokks resepsjon i august 2012.

Det handler om folk

– Jeg forstår at alt, fra produksjonsmåten, produktene, salget og alt annet er forvandlet. Men er det noe som fortsatt er likt?

– Ja, det viktigste i jobben er fortsatt det samme. Dialogen med kundene, og å spille på lag med dem. Det er veldig viktig, og når kundene er fornøyd, da er det meste bra.

Tidligere var fredag etter lunsj den travleste tiden av uka. Da kom alt av hyttefolk innom og skulle ha med seg varer. Etter hvert ble fredag ettermiddag den roligste tiden i uken. Nå, når Multiblokk har et rikt forhandlernett på Sørlandet, trenger ikke lengre Multiblokk-kunder å stoppe på veien for å skape et fint uterom på hytta si.

11107

Multiblokks resepsjon er gjerne hektisk, men har alltid vært preget av godt humør.

I midten av februar fortalte daglig leder Rune Egeland at det produseres 500 paller i døgnet for tiden.

– Det skal selges og transporteres også?

– Ja, det skal det, og det er mye som skal fungere for å håndtere alt. Men arbeidet flyter likevel mer jevnt nå, forklarer den erfarne mannen.

De siste årene har han delt ekspedisjonen med Simon Holbak. Jens har ansvaret for området fra Randaberg til Moi, mens Simon har Hordaland og Østlandet.

– Hva er det kjekkeste?

– Det kjekkeste?... Det er mye som er rutine, likevel vet vi aldri hva dagen bringer. Men det er totalpakken som er givende. Jeg har jo vært her i 29 år nå, og har fått vært med på mye, svarer han.

11109
Det er ikke mange som opplever å jobbe i fem resepsjoner på en arbeidsplass. Men så har Jens vært hos Multiblokk i nesten 30 år rivende historie.

Ser også fremover

Mye betyr ikke bare fem resepsjoner og allsidig manuelt arbeid i starten. Er det noe som skal løses, så har sannsynligvis Jens en finger med i spillet. Han hadde ansvar for førjuls-festene som Skjæveland Gruppen med suksess arrangerte flere år på rad, han har bidratt til fantastiske middagsarrangement under Klimatilpasningsdagene, og det var Jens som fikk inn Hilde Selvikvåg to ganger på rad, blant annet.

– Du har sett kunder komme og gå, og bedriften utvikle seg fra 5 til 35 ansatte. Hvor tror du vi er om 20 år?

– Det er vanskelig å si, men jeg tror bestemt Multiblokk vil være ledende i landet innenfor sitt område.

– Hvorfor?

– Det har med produktene og flinke folk å gjøre. Godt produksjonsutstyr er også viktig. Produktene, folkene og produksjonsutstyr – Multiblokk har det som trengs. Eierne har også gjennom alle årene vist en veldig vilje. Evnen deres til å stadig drive utviklingen videre og å satse, har gått gjennom alt som en rød tråd. Det er ikke mange år siden vi ikke hadde hørt om verken permeable dekker eller Storm Aqua. Nå er vi kjent for dette over hele landet. Hvem hadde sett det komme?

Jens førjulsfest
Til høyre: Jens Laland under førjulsfesten 2012.