Baker lite hjemme
– Det er både inspirerende og lærerikt å møte mennesker på tvers av bransjen og fra andre bedrifter. Noen arbeider med det samme som oss, noen med noe annet. Likevel hadde vi en god tone, og det var spennende å få møte de andre, forteller Omland i etterkant.
– Så nå er det rett hjem og bake?
– Nei, det er sjelden jeg tar noe ut av ovnen hjemme. Jeg har ei kone som er glad i å bake, og har sørget for et stort kjøkken til henne, forteller Ole Omland.
Han er annengenerasjons baker. Som barn syntes han det var kjekt å etter hvert få bli med og arbeide i bakeriet i sommerferiene og slikt. Derfra var veien kort inn i yrket. Etter hvert sto han bak en bakemaskin i et Goman-bakeri. Dette var på slutten av 1990-tallet, og han hadde ansvaret for småbakst av alle slag.
– Jeg styrte en stor maskin som foredlet en deig. Det er litt av det samme som produksjonen av belegningsstein og andre betongprodukter. Viktige faktorer er innstillinger, hastighet, væskebalanse og temperatur.
– Temperatur i betongproduksjonen?
– Ja, nå har vi lært at temperaturen kanskje betyr mer enn vi var klar over. Den betyr ikke på langt nær så mye som når du steker wienerbrød, men temperatur var et av temaene vi var innom på kurset, beskriver han.