Strålende fornøyd

Etter en ombygging har familien fått hagen de ønsket seg: Plen til barnelek, innbydende sitteplasser, gode utegulv og rom for trivsel, blomster og grønt.
Fagerheim 20
Tekst: Inger Anita Merkesdal

Familiefaren tegnet selv det nye uterommet. Huset ble reist i 2000, familien kjøpte det for fem år siden. Både hus og hage var i god stand, men hagen fremsto som litt ustelt og de opplevde den ikke som trivelig.

– Det var en stor hekk som tok mye plass, en innrammet terrasse, et bed og en plen. Vi ønsket en hage som er mer funksjonell. Kona liker blant annet godt å stelle med blomster og planter, innleder familiefaren fortellingen om familiens nye uterom.

Nå er hagegulvet inndelt i fire soner: To med heller, en med terrassebord og en med plen.

Fagerheim 12 001
Familien har tre små barn. Det er kjekt at de også har en plen å boltre seg på.

Selvtegnet

– Har du noen erfaring fra hagedesign?

– Jeg liker å tegne, men har ingen erfaring verken fra hage eller konstruksjonstegning. Likevel var det kjekt. Da vi så hentet inn pristilbud, tror jeg det var nokså greit for entreprenørene å forstå oppdraget ut fra tegningene, svarer han.

De fikk tilbud fra fem entreprenører, og landet på Frudalen Hageservice AS. Det var den anleggsgartneren paret opplevde at forsto oppdraget best. Det var kanskje også den entreprenøren som hadde best innspill til hvordan arbeidet kunne løses, ut fra tegningene fra hageeieren.

En slik hage er det godt å være i.

Rene linjer

Hagen er delvis innrammet av et tregjerde, delvis av en betongkonstruksjon bygget opp av forskalingsblokker. Forskalingsblokker er også benyttet til en oppbygd plantekasse.

– På forhånd hadde vi ikke bestemt om det skulle bygges av betongblokker, eller om det skulle forskales og støpes. Der fikk vi innspill fra entreprenørene. Fire av fem var samstemt om at forskalingsblokker var å foretrekke, beskriver hageeieren.

– Byggeteknisk var begge deler mulig, men Frudalen Hageservice mente den enkleste løsningen var å gå for forskalingsblokker. Da den avgjørelsen var landet, var det lett for oss å gå for forskalingsblokkene fra Multiblokk. De er rene og stramme i uttrykket, og står i stil med linjene i gjerdene vi valgte.

Familien har også delt private bilder med oss. Disse er fra hagen før ombyggingen og underveis.

Helt fornøyd med hellene

Familien var nokså bestemt på at de ønsket en blanding av grønt å gå på, litt tregulv – det har de på terrasse plattingen, samt heller. Det er lett å vedlikeholde og gir et solid, varig uttrykk. Den biten er kanskje det jeg er mest fornøyd med; at elementene passer så godt sammen, samtidig som det er et klart skille mellom hvor hagen er og plattingene begynner.

– Hvordan fant du frem til de andre elementene?

– Jeg så i kataloger og tittet litt på nettet. Da jeg fikk øye på disse hellene hos Multiblokk, låste jeg meg ganske fort på dem. De er nøytrale og fine. Jeg hadde i tillegg bestemt meg for å bruke heller, og de skulle være 60 x 60 cm. Store heller gir et fint utseende og det er veldig riktig med de hellene i denne hagen, forteller han.

Fagerheim 10
Familien har skapt seg et trivelig, praktisk, innbydende og vedlikeholdsvennlig uterom.