Dette identifiserer jeg meg med

– Skjæveland Gruppens visjoner: Utfordre, involvere, engasjere og levere er fine. Innholdet har betydning og det betyr mye for meg i arbeidet mitt.
Silje Vagle leder infra
Tekst: Skjæveland Gruppen

Ordene kommer fra Silje Vagle (38 år), som er kategoriansvarlig for Skjæveland Gruppens Infra-avdeling. Den omfatter i hovedsak kabelkanaler, fundamenter og tekniske kummer.

En uvanlig jobb-søknad

Silje Vagle vokste opp i en anleggsmaskin-familie, og fikk tidlig røynt seg innen maskiner og motor. Hun utdannet seg til anleggsgartner og har gode organisatoriske evner. Som anleggsgartner hadde kvinnen på slutten av 2017 - begynnelsen av 2018 ansvar for et stort prosjekt i hagen til Skjæveland Gruppens konsernleder Egil Lillebø. – Du skulle ikke trenge en anleggsgartner i firmaet ditt? spurte hun ham, da prosjektet var over.

– Jeg så for meg arbeid med belegningsstein og murer hos Multiblokk, produkter jeg kjente fra utdannelsen og jobben min. I Multiblokk trengte de ikke flere folk, men det gjorde de hos det som da var Skjæveland Cementstøperi. Etter noen runder ble vi enige. Den opprinnelige planen var at jeg skulle starte i produksjonen, forklarer Silje Vagle.

Produksjonsmedarbeider, eller?

En ting er planer, noe annet er muligheter som oppstår. Samtidig som Silje skulle starte, fikk Skjæveland to betydelige kontrakter med Hæhre Entreprenør: Leveranser av VA-varer og annet i betong til utbyggingen av E18 i Bamble og E6 ved Hamar. I kroner og øre er dette fortsatt det største enkeltprosjektet Skjæveland Gruppen har hatt.

– Vi trenger en person som kan ta ansvar, en prosjektkoordinator, sa Lillebø. Den stillingen startet Silje i, i februar 2018.

Hæhre E6 Hedemark 10
Fra Leveranser av VA-varer og annet i betong til utbyggingen av E18 i Bamble og E6 ved Hamar i 2018.

En Norgesmester på laget

Et stykke ut i prosjektet så ledelsen at Silje hadde ledig kapasitet. Da fikk hun ansvar for flere prosjekter som gikk parallelt, blant annet et større prosjekt med systemløsninger, på Raglamyr. Hva gjorde Silje selv midt i dette? I ledige stunder kjørte hun lastebil, for å få frem varer.

– Du tar utfordringer, engasjerer deg og leverer!

– Det handlet vel mest om at jeg har lastebilsertifikatet. Når det var travelt og kundene ventet varer, var det greit å kunne hjelpe, svarer Silje med et smil.

Foruten ordinært bil-sertifikat har hun sertifikat for bil og henger, liten lastebil med henger, samt for stor lastebil. I tillegg kjører Silje Vagle motocross innimellom. Det startet hun med som 10-åring. Skjæveland Gruppens kategoriansvarlige for Infra har vært Norgesmester to ganger, i 2004 og 2008. Hun har også vunnet Vestlands-mesterskapet flere ganger.

Silje Vagle 1
– Det har jeg aldri prøvd før, så det får jeg sikkert til!, sier engasjerte Silje, som gjerne tar en utfordring.

Leverte som avtalt

Hæhre gav gode tilbakemeldinger både undervegs og i etterkant. Entreprenøren var imponert over totalleveransen Skjæveland klarte å levere, spesielt når produksjonen ligger på motsatt side av landet.

– Vi hadde samme responstid som de lokale ville hatt. Sammen fant vi også løsninger på flere utfordringer som dukket opp, innen leveransen. Dette sikret at varene ble levert i rett tid, utdyper hun.

Hæhre Entreprenør opplevde det også som forenklende at de hadde en person å forholde seg til, og at hun kunne involvere seg i prosjektet.

Etter noen år som prosjektansvarlig innen Skjævelands VA-produkter, før fusjonen som ledet til Skjæveland Gruppen og omstruktureringen av avdelingene, takket Silje ja til å ta ansvar for Skjævelands Capone-produkter og prosjekter.

11581
Som ansvarlig for Skjævelands Capone- produkt og prosjekt satt Silje Vagle seg inn et helt nytt produkt- og fagområde.

Tar utfordringer

– Du gikk fra vann og avløp til hav. Hvordan var det?

– Læringskurven ble bratt. Da jeg fikk ansvar for VA-infrastruktur i veganlegg arbeidet jeg med rør- og kummer og en entreprenørbransje jeg kjente som anleggsgartner. Likevel er det et stort sprang fra å gå fra å være anleggsgartner til å følge opp noe av landets største vegprosjekt og en så profesjonell aktør som Hæhre. Samtidig var jeg nyansatt. Jeg skulle bli kjent med Skjævelands måte å jobber på, en ny bedrift og nye folk, samt alle navnene og funksjonene på alle VA-varene. Derfra gikk jeg over til undervannsprodukter og hav, og inn i et fagområde jeg ikke visste eksisterte før jeg begynte i Skjæveland.

– Ja, hvordan gikk det?

– En ting er leveransene av Capone, med muligheter og utfordringer. Men det er noe helt spesielt med PE-rør (som loddene skal senke). Plast lever, og ledningene oppfører seg forskjellig i luft og vann, og ved ulike temperaturer. Montasjen er helt spesiell, og de ulike undervannsentreprenørene arbeider forskjellig. Det var mye å lære. Så blir det å feile så lite som mulig, lære på nytt og jobbe for å gjøre det enda bedrer neste gang!

Caponelodd senker ledninger

Leter etter løsninger

Med ansvaret for Capone skulle Vagle ikke bare bli kjent med produkter, entreprenører, grossister og arbeidsmetoder, som var helt nye for henne. Med hele Norge som marked, er leveransen en egen utfordring.

– Vi sendte Capone-lodd helt til Vadsø. For meg var båtfrakt nytt, med nye transportutfordringer, som kapasiteten til kaiene. Å få leveransen til å gå så enkelt som mulig, når varene skal så langt, det er både utfordrende og engasjerende! Først frakten fra produksjonen vår til kaien i Sandnes, så over på fraktebåt, derfra til kai og videre på dårlige veier. Loddene til Vadsø ble fraktet siste stykke på en enkel bil, med 6 tonn nyttelast. Det er ikke mange paller med lodd! Silje forteller og ler om hverandre.

Løsningen var god involvering. Hun arbeidet tett med båtfolkene, TB Shipping og Nor Lines, for å sikre at varene ble levert trygt.

Involvering gjennom ansvar

Da Skjæveland Cementstøperi og Multiblokk fusjonerte til Skjæveland Gruppen, fikk Silje Vagle ansvaret for den ene kategorien hun ikke hadde arbeidet med før; Infra. Stillingen innebar ansvar for pristilbud, avtaleinngåelser og oppfølging av alle prosjektene. Hun har lagt ned mye innsats i avtaleinngåelser og leveringsplaner, samt forbedring av varene. Opplevelsen med avtaledokument startet da hun fikk ansvar for et stort prosjekt med Veidekke i Drammen.


Silje Vagle Infra
Silje har lagt ned et betydelig arbeid knyttet til Skjæveland Gruppens kabelkanaler.

– Det var litt heftig. Jeg, som bare har en anleggsgartner-utdanning fikk tilsend en 5 cm tykk dokument-bunke, som jeg skulle lese og forstå, og så skulle jeg avgjøre om vi var enige eller ei!

Silje satte seg inn i 13 millioners-kontrakten, signerte, og gikk inn for å sikre at leveransen ble bra. Så fikk hun et nytt prosjekt i fanget: Fagrafjell, hvor Statnett har etablert en ny trafostasjon. Til den leverer Skjæveland Gruppen 2755 meter kabelkanaler til grunnentreprenør Stangeland Maskin AS.

Da kom erfaringene hun hadde høstet ved å involvere seg og levere til Veidekke i Drammen til nytte. Undervegs i det prosjektet involvert Silje både kunder og kollegaer. Da gikk Skjæveland Gruppen fra over fra bløtstøp til tørrstøp av kabelkanaler. Det ble en stor kvalitetsforbedring.

Silje Fagrafjell Kabelkanal 3
Silje Vagle til v. fikk tidlig ansvar for prosjektet Fagrafjell, hvor Statnett har etablert en ny trafostasjon. Til den leverer Skjæveland Gruppen 2755 meter kabelkanaler til grunnentreprenør Stangeland Maskin AS.

Mer enn tomme ord

– Du har blitt utfordret og har involvert deg. Hva med engasjert?

– Det var jo derfor jeg heiv meg inn i lastebilen. Jeg er genuint engasjert i at kundene skal få det de er lovet, til rett tid. Jeg vet selv hvordan det er å være kunde. I alle situasjoner er det begrensninger på tid, folk og utstyr. Når det er travelt, og den som skulle ha utført noe ikke får gjort det som planlagt, for eksempel kjørt ut noen varer, da har jeg kjørt selv, beskriver hun.

Engasjementet hennes er også årsaken til at Silje har involvert seg direkte inn i prosjekt. Hun tar gjerne en runde og to ekstra sammen med kundene sine, for å sikre at de får løsningene som er riktige, totalt sett.

Viktige i hverdagen

– Innholdet i visjonene, hva betyr de for deg?

– Jeg liker utfordringer og ja, for hver gang jeg går inn for noe, enten det er prosjekt eller en prosess, ser jeg etter muligheter for forbedring. Jeg vil alltid være best, uansett hva jeg gjør. Det ligger nok i blodet.

– Og å involvere?

– En kan ikke gjøre alt eller alt selv. For å forbedre prosesser og resultat må vi involvere hverandre. Det er kjekt å gå på jobb når jeg kan engasjere meg og opplever at andre er engasjerte. Det gir energi som er viktig for meg.